Om het jeugdledenbestand van het Duikteam Nieuwegein (DTN) weer te laten toenemen, zijn twee actieve leden in september 2021 op pad gegaan, Vincent Gerritse en Rob Volders. In de omgeving van Nieuwegein hebben ze verschillende basisscholen bezocht. Zo ook basisschool de Trompetvogel in Nieuwegein. Kinderen uit de groepen 6, 7 en 8 hebben hierdoor kennis gemaakt met snorkelen en jeugdperslucht.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zo ook voor Rob en Vincent. Ze zijn voorafgaand aan de lessen een aantal keer bij elkaar gekomen om af te stemmen wat er precies verteld ging worden. Dit hebben ze gebundeld met de beschikbare informatie vanuit de NOB in een interactieve presentatie. Daarnaast hebben ze ook ander materiaal verzameld, zoals flyers en een aantal oude telefoontjes om de beelden tijdens de les op af te kunnen spelen. Ook hebben ze kartonnen Virtual Reality-brillen van de NOB besteld, welke de kinderen mochten houden na de les.

Normaal zouden de kinderen van basisschool de Trompetvogel een les aardrijkskunde, taal of rekenen hebben, maar in plaats daarvan kwamen Vincent en Rob een leuk verhaal vertellen over snorkelen en jeugdperslucht. Aan de hand van hun verhaal over de ScubaDoe-jeugdopleiding en een aantal leuke filmpjes (waaronder die van ScubaFishual) kregen ze steeds de volle aandacht van de leerlingen. De filmpjes gaan bijvoorbeeld over de vriendschap tussen een snorkelaar en een Octopus, en over zwembaden tot wel 60 meter diep, speciaal voor duikers en vol met allerlei soorten vissen. Ook de les “duiken in het donker” gegeven door een aantal instructeurs van DTN in het Merwestein zwembad, de thuishaven, kwam in beeld. Met behulp van de VR-brillen en oude mobieltjes werd het gevoel van onder water naar de vissen kijken bijna levens echt.

 

Een aantal leerlingen kregen een complete duikset aan en liepen door de klas om het aan de anderen te laten zien. Ze konden meteen vertellen hoe het voelt om een trimvest met duikfles aan te hebben. Het trimvest opblazen bleek een zeer bijzondere ervaring te zijn. Aan het einde van de verschillende lessen werd iedereen uitgenodigd om een proefles mee te doen en de sfeer bij DTN te komen proeven. Rob en Vincent hebben veel plezier gehad tijdens het geven van de lessen door de enthousiaste reacties van de kinderen.

Ondertussen zijn een groot aantal kinderen met hun ouders op een proefles in zwembad Merwestein geweest en heeft dit al enkele nieuwe jeugdleden opgeleverd. Het mag dus zeker als succesvolle actie beschouwd worden. Daarnaast hebben ze goede mond tot mond reclame ingezet en zijn er tijdens de Nationale Sportweek ook onderwatersport gerelateerde activiteiten door DTN in het zwembad georganiseerd.

 

De NOB heeft dit initiatief enthousiast gevolgd en ondersteund en heeft dit artikel, samen met de mogelijkheid voor andere vereniging om dit ook op te pakken gepubliceerd. Het originele en volledige artikel (waarin ook aanvullende info voor andere vereniging is opgenomen) is gepubliceerd door de NOB; https://onderwatersport.org/scubafishual-lessen-op-verschillende-basisscholen/.

Voor DTN was dit in ieder geval een succesvol en vooral leuk project wat zeker voor herhaling vatbaar is. Momenteel wordt dan ook bekeken of wij dit jaar nog enkele andere scholen kunnen bereiken. Het mag duidelijk zijn dat voor de uitvoering hiervan meerdere ‘handjes’ nodig zijn. Is dit nou net een activiteit waar je je als verenigingslid bij betrokken wilt voelen, laat het dan zeker even weten want elke hulp is welkom. Dat kan via het secretariaat (secretariaat@duikteamnieuwegein.nl) of natuurlijk direct aan Rob Volders.

Met dank aan Rob Volders en Vincent Gerritse